Átverés lapul a színes Facebook mögött

Az elmúlt napokban több ismerősöm is posztolta az üzenőfalra a “Change Facebook Colour” felhívást, ami azonban nem más, mint egy hiszékenységre épülő átverés. A jelenség nem új keletű, a mashable.com már 2012 decemberében is felhívta rá a figyelmet, a jelek szerint viszont mutálódott a dolog.

A scam (magyarul átverés) szerint ahhoz, hogy színes legyen az oldalunk, meg kell osztanunk az alkalmazást az ismerőseinkkel is, majd egy párbeszédablakban arra kér bennünket, mondjuk el véleményünket az új kinézetről. Valószínűleg nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, a véleményezés után sem változik meg a Facebook oldalunk színe, cserébe viszont egy olyan oldalra lépünk át, ami pénzt hoz a készítője konyhájára. Ráadásul egy képet is megoszt az üzenőfalon, melyen egy rakás ismerősünket bejelöli (így tovább terjed a kép), majd rögtön elsőként oda is kommenteli – angolul -, hogy milyen jó ez az új színes Facebook.

Sajnos a scam az emberek hiszékenységére épít, ami a jelek szerint működik. Persze akkor sincs gond, ha beleestünk a csapdába, mert az alkalmazásaink közül egy mozdulattal törölhetjük az appot, viszont sokkal egyszerűbb lenne az életünk, ha a lendületből kattintás helyett inkább gondolkodnánk egy kicsit.

Comments

comments