Felzárkózhat a Microsoft az okostelefon-piacon

Régóta lehetett sejteni, hogy a Microsoft és a Nokia előbb-utóbb igen szorosra fűzi majd a viszonyt, kedden pedig jött a hír, hogy tényleg: a Microsoft összesen 7,2 milliárd dollárért megvette a finn mobilgyártó céget, így a Windows Phone-ok gyártása remélhetőleg még gördülékenyebb lesz. Remélik legalábbis a redmondi cég tulajdonosai.

A Nokiának egész biztosan jól jött (konkrétan az életben maradáshoz szükséges utolsó esélyt jelenti), hogy megvették a céget: a részvényárfolyamok az egekbe szöktek, a bejelentés hatására a Nasdaq jelentése szerint egyetlen nap alatt 30 százalékos pluszban zártak a papírok. Ennél kicsit kényelmetlenebb viszont, hogy a Microsoft papírja 5 százalékkal értek kevesebbet a záráskor, mint a bejelentés időpontjában, vagyis a részvényesek egy része úgy gondolta/ja: kínos a fúzió, és inkább lépni kellene.

Pedig az eladási adatok mást mutatnak: a második negyedéves jelentés alapján az iOS és az Android operációs rendszerrel futó mobilok mögé harmadiknak odaért a Windows Phone is. Ráadásul úgy, hogy 2012 második negyedévéhez képest majdnem megduplázta eladásait: 4,9 millió darab helyett 8,7 milliót sikerült eladni a készülékekből, ezzel pedig a piaci részesedést is sikerült növelni, ami nem kis teljesítmény.

A Microsoft – konkrétan a nemrég távozó Steve Ballmer – ugyanis csúnyán benézte az érintőképernyős okostelefonok jövőbeni szerepét, ezzel pedig hatalmas hátrányba került az iOS-hez és az Androidhoz képest. Mondhatni akkor kezdték szinte a nulláról építeni az első Windows Phone-okat, amikor a Google és az Apple már rég leosztotta egymás között a piacot. Így még ma is sokat kell tenniük azért, hogy valamelyest feljebb tornázzák magukat az eladási statisztikákban. De sikerülhet egyáltalán a cég felzárkóztatása?

A kezdeti nehézségek után nem elképzelhetetlen, hogy igen. Persze ehhez nem egy-két év kell (hanem mondjuk pont tíz), ráadásul olyan innovációk sorával, amik a két óriásnak eddig még nem jutottak eszébe. Az viszont biztos, hogy a Microsoft átszervezésével minden esély megvan rá, hogy a közeljövőben egy mobilfronton is ütőképes csapat álljon össze, és ne kövessenek el olyan hibákat, mint amiket az operációs rendszereknél megcsináltak. Mert ha csak minden második szoftver/készülék lesz penge, akár le is húzhatják a rolót.

Comments

comments