Nehezen tudom megérteni azokat, akik akkor is takargatják a facebookos üzenőfalukat, amikor épp munkát keresnek. Persze nem véletlenül találták ki az opciót, amivel a hozzáférést lehet állítgatni, de ne legyenek illúzióink: a leendő munkáltató 2013-ban igenis kíváncsi arra, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, az önéletrajzban és/vagy motivációs levélben mennyire mondunk igazat. Ráadásul a nemzetközi trendek is ebbe az irányba mutatnak.

A mashable nemrég írt arról, hogy az állást kínáló cégek milyen információra és hol kíváncsiak a leendő alkalmazottakkal kapcsolatban. Az eredmény jól tükrözi a valóságot: a szakmai végzettségen kívül azt is kutatják, milyen emberek vagyunk valójában, ehhez pedig nemcsak a Facebook-profilba, de még a YouTube-csatornába is bepillantanak. Ráadásul teljesen jogosan, mert ki szeretne egy olyan emberrel együtt dolgozni, akinek mondjuk megnyerő a külseje, de szabadidejében macskát kínzó videókat gyűjt a profiljába? Ugye. Senki.

Éppen ezért úgy gondolom, 2013-ban sokkal több hátránya származik az embernek abból, ha tilt, mintha megmutatja magát. Egyrészt rögtön ott a kérdés, hogy miért tartja magát (és a véleményét) valaki vállalhatatlannak a külvilág felé, másrészt pedig könnyen lehet előny a láthatóságból, mert lehet, az adott ember szakmailag kevésbé van a toppon, a közösségi megnyilvánulásaiból viszont kitűnik, mennyire jó csapatjátékos válhatna belőle. Ha valaki külföldön szeretne munkát vállalni, jobban teszi, ha enged a kíváncsi szemeknek, de az itthoni munkák esetében is egyre inkább ez a helyzet. A 2013 júliusi adatok szerint ugyanis 2011 óta a felnőtt internetezők közel fele(!), 48 százaléka keresett online munkát – és jó eséllyel jelentkezett is valahova elektronikus formában. Ilyenkor mínusz pont lehet, ha nem találnak meg bennünket, vagy ha úgy tetszik, fordítsuk meg a dolgot: a többi pályázóhoz képest előny lehet, ha könnyen ránk találnak.

A Facebook mellett érdemes egyébként más alternatívákat is keresni, mert a jelek szerint egyre inkább azokra figyelnek fel, akik nem a hagyományos – gépelt CV-motivációs levél kombóval próbálkoznak. Jó segítség lehet ehhez a Linkedin, ami a felmérések szerint az egyik legkedveltebb oldalnak számít a külföldi munkáltatók körében: az esetek 94 százalékában csekkolják a leendő alkalmazott profilját, de a Facebook a maga 65, a Twitter pedig a maga 55 százalékával is fontos szerephez jut. A Linkedin-nel itthon is nyugodtan lehet próbálkozni – a statisztikák szerint Magyarországról is egyre többen regisztrálnak -, de jó segítség lehet még az about.me is, ahol gyakorlatilag minden olyan információt a leendő munkáltató kezébe adhatunk, amire kíváncsi lehet velünk kapcsolatban. Ha ezeket a lehetőségeket valaki ügyesen (ki) használja, könnyen a többiek elé kerülhet.

Comments

comments