Aki eddig úgy gondolta, hogy hülye jogi döntések kizárólag az országhatárunkon kívül születhetnek, annak az Alkotmánybíróság egy jól irányzott pofonnal jelezte, ez így ebben a formában nem igaz.

A héten egy igen fontos döntés született a netes hozzászólásokról, amiről sokadjára is csak a klasszikus poén jut eszembe: még szerencse, hogy komoly, mert viccnek kicsit erős. De konkretizálva a dolgot: egy ingatlanos oldalon olvasható cikkhez jöttek anyázó kommentek, az ingatlanosok bepöccentek és perelték az oldalt. Nem, nem a hozzászólókat akarták elővenni, hanem az egész oldalt, pedig az a panasz után törölte a nem kívánatos hozzászólásokat. Az AB pedig jött és kimondta: egy hülye komment esetén nem a kommentelő hülye, hanem az oldal, ahol megjelent a hozzászólás.

Persze nincs ezzel semmi baj, ha a valaki nem ismeri a webet – bár 2014-ben ha jól sejtem az ingatlanosok nagy része is a net segítségével tesz szert bevételre -, de hogy a bíróságok és az Alkotmánybíróság sem, na az már sokkal nagyobb probléma. Nekik kellene ugyanis az ellensúlynak lenni, és szépen elmagyarázni a reklamálónak, hogy mikor van igaza és mikor nincs. Ehelyett egy akkorát trollkodott az AB, hogy minden habzószájú kommentelő élvezett egy nagyot.

Nehezen tudom elképzelni azt a helyzetet, hogy mondjuk Rihanna feltölti az új klipjét a YouTube-ra, aztán meg perli a Google-t, mert többen odaírták, hogy szar. Persze ha azt írnák oda, hogy “szar ahhoz képest, hogy egymillió dollárt loptál el Kovács Jánostól”, na az már egy másik kérdés, de míg utóbbit úgy hívják, hogy rágalmazás, előbbit úgy, hogy véleménynyilvánítás. De ami a legfontosabb: egyik hozzászólásról sem a YouTube tehet. Vagy ha valaki elkezdi üvöltözni az AB épülete előtt, hogy “hülye alkotmánybíróság”, akkor beperelik az utcát? Ugye.

Nem szégyen az, kedves AB, ha valamihez nem ért az ember, csak akkor nyugodtan kérdezzen meg egy olyat, aki meg feltehetően ért hozzá. Ezzel a döntéssel ugyanis csupán azt sikerült elérni, hogy egyetlen oldalon se érje meg véleményt nyilvánítani, ráadásul ismét nem azok lettek felelősségre vonva, akik valóban felelősek, pedig egy-egy keményebb ítélet valószínűleg visszafogná a trollokat. Akikkel pedig leginkább így kell bánni:

Comments

comments