Na, ilyen egy igazi Black Friday

Őszintén szólva az Extreme Digital Fekete Péntekét látva nem voltam biztos benne, hogy az eMAG nem fog hasonló problémákkal küzdeni november 28-án, ám a hirtelen a szerverekre szakadt látogatókat minden különösebb fennakadás nélkül sikerült lekezelnie a webshopnak. Kipróbáltam, tényleg működött.

Először pénteken 0 óra után nem sokkal próbáltam meg, hátha az elsők között tudok majd vásárolni – gondolom nemcsak én voltam így ezzel -, az oldalon viszont közölték: majd reggel indul a dömping. Kicsit féltem, hogy ha valóban reggel, egyszerre engedik a vásárlókat a rendszerre, az néhány perc után bemondja az unalmast.

Ezzel szemben viszont annyira nem, hogy valamikor fél 9 magasságában minden különösebb erőfeszítés nélkül tudtam lerendezni a dolgot, ráadásul úgy, hogy addigra már jó néhány termék elfogyott a készletről. Az egyetlen gond csupán annyi volt, hogy a bankkártya adatai elsőre nem mentek át a rendszeren, de egy frissítés és újbóli megadás után már mehettem is kávézni. Most már csak azt remélem, a maximum 10 napos szállítási időt tartani tudják ekkora forgalom mellett is.

blackfriday

A mostani Fekete Pénteknek a pozitív vásárlási élményen túl egy másik igen fontos üzenete, hogy idehaza is érdemes a webáruházakban meghirdetni a karácsony előtti hatalmas akciókat – mert igény az bőven van rá. Amerikában egyre többen vásárolnak a webshopokban meghirdetett Black Friday akciókor – 2013-ban összesen 1,3 milliárd dollárt költöttek el így, az online vásárlás 21,77 százalékát pedig mobilról intézték -, ezzel enyhítve – ha csekély mértékben is – a nyomást a boltokon.

Magyarországon jó hírnöke lehet a Fekete Pénteknek az eMAG (és remélhetőleg egyre több webshop) sikere, így ugyanis nemcsak az amerikaihoz hasonló káosz kialakulását lehetne megelőzni, hanem az online vásárlás is egyre népszerűbbé válhat. Az eMAG blogja szerint pénteken délben már 50 ezer terméket adtak el 1 milliárd 200 millió forint értékben, az oldallátogatás több mint 20 százaléka pedig mobilról és táblagépről történt.

(Pénteken egyébként szédítő sebességgel kezdett terjedni az idei első Fekete Péntek spam is a magyar Facebook felhasználók üzenőfalán.)

Infographic: Black Friday in the United States | Statista

Comments

comments