3+1 ok, amiért szerintem nagyon jó a Windows 10

Az elmúlt fél évben elég jól működött a Microsoft marketing gépezete, ráadásul a szivárogtatások alapján is valami jóra lehetett számítani, így kifejezetten kíváncsi voltam, milyen lesz a Windows 10. A megjelenés után nem sokkal telepítettem is a gépemre, és meg kell, hogy mondjam, a redmondi cég végre tényleg azt hozza, amit az ember elvár egy operációs rendszertől. Nem véletlen, hogy világszerte 1500 gépre teszik fel másodpercenként. De mitől lehet sikeres a Windows 10? Szerintem ezekért:

1. Ingyenesség

Hatalmas lépés a Microsofttól, hogy az új operációs rendszert ingyenesen elérhetővé tették. 2015-ben, amikor a mobilos és táblagépes alkalmazások jelentős részét már fizetés nélkül lehet telepíteni – és maximum az alkalmazáson belüli vásárlásokkor kell pénzt kiadni -, egy fizetős Windows szerintem nem lehet alternatíva. Remélhetőleg erről az útról nem tér le a redmondi cég a következő generációk kiadásakor sem.

2. Alkalmazások

Szerintem hatalmas ötlet volt a Microsofttól, hogy az alkalmazásboltot integrálta a rendszerbe. Ezzel épp az ingyenesség miatt kieső bevételt tudják kompenzálni, ezzel ugyanis hatalmas piacot nyert magának a redmondi cég. Az is kifejezetten ügyes húzás volt, hogy az egyik legtöbbek által ismert mobilos játékot, a Candy Crush-t már alapból telepítették a gépre, ezzel is jelezve: az asztali gépekre is elérhetők a mobilra és táblagépekre készült appok. Ezzel sikerült elérniük, hogy azok is elkezdjenek böngészni az áruházukban, akiknek eddig eszük ágában sem volt az androidos eszközöket, vagy iPhone-okat és iPadeket lecserélni.

3. Az új Start menü

A visszatérő Start menünek nem csak azért örülök, mert a felhasználók által – finoman szólva – nem szeretett Windows 8 és 8.1-ből száműzték, hanem azért is, mert sokkal több funkciót kapott, mint amit korábban szántak neki. Azzal, hogy az alkalmazásokat csoportba lehet rendezni, egyrészt rengeteg helyet spórolnak a felhasználó asztalán – nem kell a rengeteg parancsikont kipakolni -, másrészt jóval gyorsabbá teszik a munkát, nem kell a végtelen hosszú listából kiválasztani azt, amelyiket használni akarjuk. Az ABC-be rendezés is kifejezetten jó ötlet volt, bravó srácok, ez már kellett!

Fotó: pabblo.hu
Fotó: pabblo.hu

3+1. Tényleg nagyon gyors

Nemrég tettetem egy 128 GB-os SSD-t a gépembe a régi, hagyományos winchester helyére, ami már a Windows 7 esetén is jóval gyorsabb indulást eredményezett, a Windows 10 azonban még annál is gyorsabb lett. Másodpercek alatt elér a bekapcsolástól a bejelentkezésig, és a kijelentkezés sem tart ennél tovább.

Az első hetek tapasztalatai alapján ezek azok a főbb okok, ami miatt szerintem nagyon jól eltalált fejlesztés lett a Windows 10. Ti telepítettétek már? Ha igen, miért (nem) szeretitek?

Comments

comments