Arról, hogy az öregek interneteznek-e

Van az a fajta megközelítés, hogy az idősek nemcsak nem értik, de nem is érdekli őket a(z) okostelefon / táblagép / számítógép, az internetnek meg maximum az első felét értik, és arról is leginkább a Spar jut eszükbe. Hogy az ilyen emberek fejében mi élhet arról, hogy mit is csinál egy nyugdíjas a hétköznapjaiban, nem igazán tudom elképzelni, viszont kicsit azért sajnálom őket, mert ezek szerint ők igencsak bezár(kóz)va élik majd azokat a napokat.

Ez utóbbi jövőkép már csak azért is szomorú számukra, mert a valóság ezzel szemben nagyon más. És ezt 2016 (számomra) egyik legaranyosabb feladatának köszönhetően testközelből is megtapasztalhattam. Történt ugyanis a családban, hogy az egyik 80 (!) éves nagypapa úgy gondolta, márpedig ő nem szeretne unatkozni télen sem (tavasztól-őszig a keretet rendezgeti), úgyhogy vesz magának egy laptopot, és megtanulja használni.

Az elmélet és a gyakorlat között nem sok idő telt el: néhány nappal később már a boltoban csomagolták a gépet (persze azért el kellett vele menni vásárolni, hogy ne járjon rosszul). A kicsomagolás után kezdődhetett is a tanulás: mi milyen gomb rajta, miért van ott és mire való. A dolog vége az lett, hogy néhány nap magyarázás után már önállóan küld(ött) e-mailt, Skype-ol (és rácsodálkozik, hogy őt is látják a híváskor, és hogy milyen élethű a kamera képe), keres a YouTube-on, olvassa a híreket. Napilapot például azóta már nem is járat.

Szóval az a helyzet, hogy az “öregek nem használnak internetet” tézis nemcsak, hogy hülyeség, de most már kézzel fogható hülyeség is. Persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem olyan gyorsan és pontosan használja a számítógépet, mint azt közülünk bárki, de használja, és ez a legfontosabb.

Comments

comments