Itt az esemény, ami elhozza a nagybetűs jövőt

Ha valamiért érdemes várni, hogy elteljen a karácsony és kezdődjön az új év, akkor az egész biztosan a Las Vegas-is CES. A világ legnagyobb elektronikai szakkiállítását minden évben január elején rendezik meg, ahol kiderül, milyen kütyükre számíthatunk az adott évben. Vagy a következő néhány évben, a cégek ugyanis inkább egy fejlesztési irányt mutatnak, mintsem konkrét, azonnal megvásárolható termékeket. De ebben pont ez a szép.

A mostani alkalom duplán különleges, mert az első CES épp 50 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, szóval ez már önmagában is elég az atya-úr-isten-mi-lesz-itt-faktorhoz. A gyártók persze azért rátesznek még egy (jó nagy) lapáttal.

Facebook / CES

Az idei évben az egyik komoly húzótéma a mesterséges intellgiencia lesz. Azon belül is elsősorban a digitális asszisztensek, amiből a gyártók többsége nem sajátot akar építeni, sokkal inkább kihasználná a már meglévők – Cortana, Alexa, Siri – képességeit, hogy vezérelni lehessen a kütyüket. Jó példa erre a GE hangszóróba oltott lámpája, de biztosak lehetünk benne, hogy jönnek majd a kenyérpirítók, kávéfőzők, robotporszívók és minden egyéb olyan cucc, ami jelentősen megkönnyítheti a héktöznapjainkat.

A másik fő csapásvonalat a virtuális valóság jelenti, ahol igen nagy lesz a tolongás az idén. Készül a Sony, a Facebook, de leteheti névjegyét a Huawei vagy a közösségi finanszírozással 480 ezer dollárt összekalaopzó Fove is. És persze ne felejtsük ki a Microsoftot sem. Az új generációs VR-eszközök ráadásul a tartalmak fejlődését is generálják, szóval még szebb, jobb, látványosabb virtuális valóság jöhet.

https://www.youtube.com/watch?v=icmPt6tGOLE

És persze ne felejtkezzünk meg az autógyártókról sem. Merthogy az elmúlt években ezek a cégek is megjelentek a CES-en, nem véletlenül: az elektromos és önvezető autók mellett a connected car az egyik legfontosabb fejlesztési irány, ami majd szép lassan hálózatba köti az autókat, így aztán kevesebb dugó és kevesebb idegeskedés jár majd együtt a reggeli / délutáni csúcsforgalommal.

Szóval én a magam részéről már nagyon várom az ide CES-t, mert ezek mellett még egy rakás érdekes kütyü is bemutatkozik majd, sőt, több magyar startup is részt vesz az eseményen. Reméljük, jó sok befektetői ajánlattal jönnek majd haza.

Ha pedig arra vagytok kíváncsiak, melyek 2017 legjobban várt kütyi, akkor itt találhattok egy kis olvasni valót.

Comments

comments