Jön az ingyen felhasználható zene a YouTube-ra?

Jó ideje lehet már tudni arról, hogy a Facebook a YouTube vetélytársa akar lenni: először létrehoztak egy videós felületet, ami nagyban hasonlít a Google megoldására, aztán elkezdték átcsábítani a videósokat azzal, hogy Zuckerbergék is részt ajánlottak a tartalmakon megjelenő hirdetések bevételei után. Nemrég pedig kiderült, a már meg is egyeztek két nagy zenei kiadóval (Universal és Sony), hogy a zenéket ingyen használhatják fel a videósok a videóikban. Pontosabban: a Facebook fizet a kiadóknak minden egyes videóban megjelenő zene után.

Aki kicsit is foglalkozott már YouTube-os videók készítésével, az pontosan tudja, egy ilyen megállapodás mekkora segítséget nyújt a tartalomgyártóknak. Ahhoz ugyanis, hogy a videóban (megfelelő minőségű) zene legyen, alapvetően vagy olyan zenét kell választani, ami már eleve mentes mindenféle jogi követeléstől, vagy a használatért fizetni kell. Illetve van még egy harmadik lehetőség is, hogy csak bizonyos hosszúságú zenét tesz valaki a videója alá, és reménykedik benne, hogy a jogtulajdonos nem fog lecsapni rá soha, különben oda a videó hangsávja.

Egy olyan megállapodás viszont, mint amit a Facebook kötött, óriási csábító erő lehet a YouTube-on élő felhasználók számára. Vagy elhozhatja azt a Kánaánt, amit régóta vártunk.

Azzal, hogy a Facebook akar lenni az új YouTube (is), Zuckerbergék megtörik a Google jelenlegi monopol helyzetét. A Google ugyanis a Facebook tető alá hozott megállapodásai után lépéskényszerbe került: ha nem akarja, hogy felhasználói meginduljanak a Facebook felé, hasonló megállapodást kell kötnie a kiadókkal. Bár a fejesek reakciója finoman szólva sem túl gyors – elég csak a Paul Logan-esetre gondolni (erről majd egy másik posztban írok) –, előbb-utóbb egész biztosan lépnek majd az ügyben.

De mielőtt még pezsgőt bontanánk, egy apróságról azonban nem szabad megfeledkezni: egy ilyen megállapodás kétélű fegyver is lehet. Mert az csak egy dolog, hogy ingyen lehet zenét felhasználni a videóhoz, de ha a nagyon később esetleg összerúgják a port, a zenei kiadók könnyen dönthetnek amellett, hogy attól fogva ismét letiltják/letiltatják a hangsávokat.

Persze ez utóbbi csak elméleti feltételezés, de abban majdnem teljesen biztos vagyok, hogy hamarosan nagy változás jöhet a YouTube-ra is.

Comments

comments