Akkor beszéljünk Logan Paulról

Erősen indult a 2018-as év, már ami a YouTube-ot illeti. A sztorit már mindenki ismeri: Logan Paul Japánban járva az Aokigahara erdőben (amit nem véletlenül neveznek öngyilkosok erdejének) talált egy holttestet, ami mellett elkezdett viccelődni, majd feltöltötte a YouTube-ra. A népharag pedig azonnal lecsapott rá, olyannyira, hogy a videóját egy nappal később törölte, majd könnyes szemmel kért bocsánatot követőitől. De miért történhetett meg az, hogy egy ilyen videót kitett a netre?

Kezdjük talán azzal, hogy mi a baj Logannel. Bármennyire is adná magát a válasz, hogy a harsánysága vagy épp bunkósága, a helyzet egyáltalán nem ilyen egyszerű. Az, hogy Logan legfőbb ismertetőjegye, hogy – mondjuk úgy, – megbotránkoztató videókat készít, önmagában még nem probléma. Ő ezt a “tematikát” választotta magának, ezzel akarja szórakoztatni a közönségét.

Az általa vállalt műfaj nem eredeti, máshol ezt úgy hívják, hogy trash-reality, a különbség csupán az, hogy míg a televíziós formátumnál csak egy bizonyos pontig lehet elmenni, addig az “egyszemélyes” stáb esetében nincs semmilyen megkötés, hogy mi készül el és mi nem.

Az már megint egy másik kérdés, hogy (a videója posztolásakor) 15 millió követőjének jelentős része gyerek vagy kiskorú, éppen ezért felmerül a felelősség kérdése is. Biztosan jó-e, ha ők ilyen tartalmat néznek (és itt természetesen nem a botrányt kirobbantó videójára gondolok, annál ez nem is lehet kérdés), és ha nézik, abban kinek van a legnagyobb felelőssége: a tartalom készítőjének? A platformnak, ami nem képes megszűrni, hogy valóban csak nagykorúak láthassák a videóit? Vagy a szülőknek, akik nem tudják vagy hagyják, hogy a gyerekük ilyen videókat nézzen? Nem egyszerű eldönteni.

De ha nem a harsánysága, akkor mi a probléma Logannel?

A választ a szintén YouTube-os Michael Sawyer adta meg, aki még a rasszista viccei miatt megbukott PewDiePie kapcsán azt mondta: hivatásos vloggernek lenni nehéz feladat, az információzajban folyamatosan kell gyártani a tartalmat, folyamatosan viccesnek és figyelemfelkeltőnek kell lenni, és nincs idő átgondolni azt, hogy mi a vicces és mi nem.

Csakhogy ez egy óriási tévedés.

Mármint nem, nem az a része tévedés, hogy vloggernek lenni nehéz vagy nem kellene folyamatosan tartalmat gyártani. Az viszont már az, hogy a nyomás miatt ne lenne idő átgondolni, mi a helyes és mi nem. A videókészítés lényege ugyanis pont ez. Felelős vagy a közönségedért (még akkor is, ha trash-tartalmat gyártasz), és nem engedheted meg magadnak azt, hogy egy bizonyos határt átlépj. Pontosabban megteheted, de akkor annak – mint az most is látszott – következménye lesz.

Logan a bocsánatkérő videójában azt hangoztatta, hogy a sokk és a döbbenet miatt reagált rosszul. Csakhogy ez a videó egy szerkesztett videó volt, aminél bármikor dönthetett volna úgy, hogy másként vágja meg, vagy kihagyja a felvételeket belőle és másként számol be az esetről. De nem ezt tette. Emiatt ilyen formában nehéz rossz döntésről beszélni, mert publikálás előtt saját maga tapasztalhatta meg, hogy pontosan mi is játszódik le az emberben, ha ilyen helyzetbe kerül. Éppen ezért a nagy nyomásra hivatkozni nemcsak, hogy értelmetlen, de nem is etikus.

Vagyis a probléma Logannel, hogy nem volt képes meghúzni a határt, és a megfelelő pillanatban letenni a kamerát. Vagy legalább kivágni az anyagból a részeket. Nem gondolkodott, és ez sokkal veszélyesebb, mintha rosszul reagált volna, mert az eddigi videói még “csak” felháborítóak voltak, de senki nem tudja garantálni, hogy a következő nem olyan lesz, ami miatt a saját nézői tesznek majd kárt magukban. Vagy másokban. És ez sokkal veszélyesebb egy “szimpla” bunkóságnál.

Comments

comments