átverés címkéhez tartozó bejegyzések

Veszélyesen nem ismerjük az internetet

Naponta legalább három-négy posztot lehetne “Újabb átverés terjed a Facebookon” címmel írni, az újabb jelen esetben viszont arra utalna, hogy a színes Facebookot ígérő alkalmazás után ezúttal ismét a hiszékenységet kihasználó alkalmazással találhatjuk szembe magunkat. Ez a scam a már régen bejáratott átverést ígéri meg ismét, vagyis, hogy megtudhatjuk, hányan – és kik – látogatták meg a profilunkat. (Nem ismerem a román nyelvet, de a Vizitatorii mei de profil azért gyanúsan ezt jelenti.)

Az átverés menetét nem írnám le még egyszer, akit érdekel, elolvashatja a színes Facebook-posztban, most már inkább csak azt nem értem, hogy hogyan/miért dőlnek be az emberek újra egy olyan felhívásnak, amiről már korábban is kiderült, hogy hülyeség. A másik oldalról meg persze meg lehet érteni a készítőket, mert amíg nekik megéri – értsd: pénzt hoz a konyhára – másokat hülyeségekkel megetetni, addig nyilván meg is fogják tenni. Csakhogy itt olyan emberek dőlnek be újra és újra egy-egy csábító(bb) alkalmazásnak, akik már korábban is tanúi lehettek egy-egy ilyen átverésnek, vagyis nem kezdő netezőkről van szó. Persze mindenki úgy csinál hülyeséget, ahogy akar, meg nem is kell mindenkinek egyformán értenie az internet működését, de attól félek, ők azok, akiket a legkönnyebben lehet átverni/irányítani a való életben is, és akik majd a leghangosabban fogják nem érteni, miért tették ezt velük. Na, akkor nem lesz majd igazuk.

Átverés lapul a színes Facebook mögött

Az elmúlt napokban több ismerősöm is posztolta az üzenőfalra a “Change Facebook Colour” felhívást, ami azonban nem más, mint egy hiszékenységre épülő átverés. A jelenség nem új keletű, a mashable.com már 2012 decemberében is felhívta rá a figyelmet, a jelek szerint viszont mutálódott a dolog.

A scam (magyarul átverés) szerint ahhoz, hogy színes legyen az oldalunk, meg kell osztanunk az alkalmazást az ismerőseinkkel is, majd egy párbeszédablakban arra kér bennünket, mondjuk el véleményünket az új kinézetről. Valószínűleg nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, a véleményezés után sem változik meg a Facebook oldalunk színe, cserébe viszont egy olyan oldalra lépünk át, ami pénzt hoz a készítője konyhájára. Ráadásul egy képet is megoszt az üzenőfalon, melyen egy rakás ismerősünket bejelöli (így tovább terjed a kép), majd rögtön elsőként oda is kommenteli – angolul -, hogy milyen jó ez az új színes Facebook.

Sajnos a scam az emberek hiszékenységére épít, ami a jelek szerint működik. Persze akkor sincs gond, ha beleestünk a csapdába, mert az alkalmazásaink közül egy mozdulattal törölhetjük az appot, viszont sokkal egyszerűbb lenne az életünk, ha a lendületből kattintás helyett inkább gondolkodnánk egy kicsit.