microsoft címkéhez tartozó bejegyzések

3+1 ok, amiért szerintem nagyon jó a Windows 10

Az elmúlt fél évben elég jól működött a Microsoft marketing gépezete, ráadásul a szivárogtatások alapján is valami jóra lehetett számítani, így kifejezetten kíváncsi voltam, milyen lesz a Windows 10. A megjelenés után nem sokkal telepítettem is a gépemre, és meg kell, hogy mondjam, a redmondi cég végre tényleg azt hozza, amit az ember elvár egy operációs rendszertől. Nem véletlen, hogy világszerte 1500 gépre teszik fel másodpercenként. De mitől lehet sikeres a Windows 10? Szerintem ezekért:

1. Ingyenesség

Hatalmas lépés a Microsofttól, hogy az új operációs rendszert ingyenesen elérhetővé tették. 2015-ben, amikor a mobilos és táblagépes alkalmazások jelentős részét már fizetés nélkül lehet telepíteni – és maximum az alkalmazáson belüli vásárlásokkor kell pénzt kiadni -, egy fizetős Windows szerintem nem lehet alternatíva. Remélhetőleg erről az útról nem tér le a redmondi cég a következő generációk kiadásakor sem.

2. Alkalmazások

Szerintem hatalmas ötlet volt a Microsofttól, hogy az alkalmazásboltot integrálta a rendszerbe. Ezzel épp az ingyenesség miatt kieső bevételt tudják kompenzálni, ezzel ugyanis hatalmas piacot nyert magának a redmondi cég. Az is kifejezetten ügyes húzás volt, hogy az egyik legtöbbek által ismert mobilos játékot, a Candy Crush-t már alapból telepítették a gépre, ezzel is jelezve: az asztali gépekre is elérhetők a mobilra és táblagépekre készült appok. Ezzel sikerült elérniük, hogy azok is elkezdjenek böngészni az áruházukban, akiknek eddig eszük ágában sem volt az androidos eszközöket, vagy iPhone-okat és iPadeket lecserélni.

3. Az új Start menü

A visszatérő Start menünek nem csak azért örülök, mert a felhasználók által – finoman szólva – nem szeretett Windows 8 és 8.1-ből száműzték, hanem azért is, mert sokkal több funkciót kapott, mint amit korábban szántak neki. Azzal, hogy az alkalmazásokat csoportba lehet rendezni, egyrészt rengeteg helyet spórolnak a felhasználó asztalán – nem kell a rengeteg parancsikont kipakolni -, másrészt jóval gyorsabbá teszik a munkát, nem kell a végtelen hosszú listából kiválasztani azt, amelyiket használni akarjuk. Az ABC-be rendezés is kifejezetten jó ötlet volt, bravó srácok, ez már kellett!

Fotó: pabblo.hu

Fotó: pabblo.hu

3+1. Tényleg nagyon gyors

Nemrég tettetem egy 128 GB-os SSD-t a gépembe a régi, hagyományos winchester helyére, ami már a Windows 7 esetén is jóval gyorsabb indulást eredményezett, a Windows 10 azonban még annál is gyorsabb lett. Másodpercek alatt elér a bekapcsolástól a bejelentkezésig, és a kijelentkezés sem tart ennél tovább.

Az első hetek tapasztalatai alapján ezek azok a főbb okok, ami miatt szerintem nagyon jól eltalált fejlesztés lett a Windows 10. Ti telepítettétek már? Ha igen, miért (nem) szeretitek?

Felzárkózhat a Microsoft az okostelefon-piacon

Régóta lehetett sejteni, hogy a Microsoft és a Nokia előbb-utóbb igen szorosra fűzi majd a viszonyt, kedden pedig jött a hír, hogy tényleg: a Microsoft összesen 7,2 milliárd dollárért megvette a finn mobilgyártó céget, így a Windows Phone-ok gyártása remélhetőleg még gördülékenyebb lesz. Remélik legalábbis a redmondi cég tulajdonosai.

A Nokiának egész biztosan jól jött (konkrétan az életben maradáshoz szükséges utolsó esélyt jelenti), hogy megvették a céget: a részvényárfolyamok az egekbe szöktek, a bejelentés hatására a Nasdaq jelentése szerint egyetlen nap alatt 30 százalékos pluszban zártak a papírok. Ennél kicsit kényelmetlenebb viszont, hogy a Microsoft papírja 5 százalékkal értek kevesebbet a záráskor, mint a bejelentés időpontjában, vagyis a részvényesek egy része úgy gondolta/ja: kínos a fúzió, és inkább lépni kellene.

Pedig az eladási adatok mást mutatnak: a második negyedéves jelentés alapján az iOS és az Android operációs rendszerrel futó mobilok mögé harmadiknak odaért a Windows Phone is. Ráadásul úgy, hogy 2012 második negyedévéhez képest majdnem megduplázta eladásait: 4,9 millió darab helyett 8,7 milliót sikerült eladni a készülékekből, ezzel pedig a piaci részesedést is sikerült növelni, ami nem kis teljesítmény.

A Microsoft – konkrétan a nemrég távozó Steve Ballmer – ugyanis csúnyán benézte az érintőképernyős okostelefonok jövőbeni szerepét, ezzel pedig hatalmas hátrányba került az iOS-hez és az Androidhoz képest. Mondhatni akkor kezdték szinte a nulláról építeni az első Windows Phone-okat, amikor a Google és az Apple már rég leosztotta egymás között a piacot. Így még ma is sokat kell tenniük azért, hogy valamelyest feljebb tornázzák magukat az eladási statisztikákban. De sikerülhet egyáltalán a cég felzárkóztatása?

A kezdeti nehézségek után nem elképzelhetetlen, hogy igen. Persze ehhez nem egy-két év kell (hanem mondjuk pont tíz), ráadásul olyan innovációk sorával, amik a két óriásnak eddig még nem jutottak eszébe. Az viszont biztos, hogy a Microsoft átszervezésével minden esély megvan rá, hogy a közeljövőben egy mobilfronton is ütőképes csapat álljon össze, és ne kövessenek el olyan hibákat, mint amiket az operációs rendszereknél megcsináltak. Mert ha csak minden második szoftver/készülék lesz penge, akár le is húzhatják a rolót.