mobilnet címkéhez tartozó bejegyzések

Ezért is jó a korlátlan mobilinternet

Őszintén szólva nem is értem, miért csak most vezették be a szolgáltatók a korlátlan mobilinternetet. Mármint üzletileg persze nyilván értem a dolgot, felhasználói oldalról viszont szívás az egész.

A nemrég meghozott döntéssel viszont duplán jól járhatunk: nemcsak a mobilon lesz korlátlan a net, de a laptopon is.

3 tipp, hogyan spórolj a mobilneteddel

Már írtam róla, hogy a különböző mobilnetes csomagok által biztosított megabájtok nagyjából mire elég, de a tárhelyek analógiája alapján rég megtanultuk: ha ész nélkül használjuk, nincs az az adatforgalom, ami elég lenne. Éppen ezért íme három tipp, hogyan spórolhatunk a rendelkezésre álló mennyiséggel.

Alkalmazások frissítése

Az alkalmazásokat időről időre frissítik a készítők, így minél több alkalmazásunk van a telefonunkon, annál többet szeretne frissíteni. A rendszer ideális esetben szól, ha túl nagy adatforgalommal jár egy frissítés, de mivel a sok kis alkalmazást külön-külön veszi sorra, és azok darabonként maximum néhány megás adatforgalommal járnak, így nem figyelmeztet külön erre. Érdemes beállítani, hogy hogyan akarunk update-elni: általában három opció közül választhatunk – lehet teljesen automatikus, automatikus, de csak ha wifire csatlakozunk, vagy le is tilthatjuk ezt a műveletet. Ideális esetben a wifis megoldást válasszuk, így nem maradunk le semmiről, mégsem kopik el a mobilnet a hónap első hetében.

E-mail-ek szinkronizálása

Sokat spórolhatunk azzal, ha kikapcsoljuk az e-mail fiókunk automatikus szinkronizálását. A postaládánkat kézzel is frissíthetjük, amit úgy is félpercenként megteszünk, amikor egy fontos levelet várunk, egyéb esetben viszont csak felesleges adatforgalmat generál a mobilnetünk terhére. A legoptimálisabb, ha a postaláda tartalmát csak akkor szinkronizáljuk, ha wifi-re csatlakozunk. Ha már mindenképp menet közben kell szinkronizálnunk a fiókunkat, akkor a beállításokban adjuk meg, hogy hány napot töltsön be a mobil, mert nem biztos, hogy az elmúlt egy hónap teljes levelezését látni akarjuk. Egy hónap alatt sokat spórolhatunk vele.

Képfeltöltés

Mivel előszeretettel posztolunk képeket, nem árt megnéznünk, mekkora felbontásban készült el egy kép, mielőtt feltöltenénk azt. A telefonok legtöbbje már minimum 8 megapixeles kamerával van ellátva, ami nagyjából 3,6 megás képeket készít. A legtöbb esetben viszont elég lehet egy 1024×768-as képet feltölteni Facebookra, Twitterre, stb., ami rögtön nem 3,6 megás, hanem egy 360 kb-os képet jelent, ezzel pedig sokat adatforgalmat spórolhatunk. A különböző képszerkesztőknek köszönhetően az sem gond, ha nagy méretben fotózunk, mert azt le is tudjuk kicsinyíteni, a minőség pedig jóval jobb lesz, mintha eleve kis felbontásban fotóztunk volna.

Így válassz netet a mobilodra

Ha szolgáltatónál veszünk okostelefont, az egyik leggyakoribb probléma, hogy az ember a helyszínen próbálja eldönteni, milyen díjcsomagra van szüksége. Persze az esetek nagy részében utána nézünk a tarifáknak és felkészülten – jó esetben konkrét elképzeléssel – megyünk az üzletbe, a gond inkább a készülékre szánt mobilnet kiválasztásával van.

Ha nem (csak) a telefonálás/sms-ezés az elsődleges célunk, akkor nem árt felmérni, nagyjából mivel mekkora adatforgalmat generálunk, így rövid távon kivédhető, hogy díjcsomagot kelljen váltanunk. Korábban már született poszt arról, mik a mobilválasztás legfontosabb szempontjai, most íme egy kis útmutató, hogy az egyes csomagokkal nagyjából mit tudunk kezdeni.

0 MB

Ha olyan lehetőséggel találkozunk, aminél nem fix adatmennyiséget fizetünk, hanem egy meghatározott összeget kell egy meghatározott forgalom után fizetni, akkor ezt csak abban az esetben válasszuk, ha egyébként mindenhol wifit használunk, és csak havonta egyszer-kétszer kell megírnunk mobilnetről mondjuk egy twitter posztot. Ellenkező esetben igen magas számlát kaphatunk kézhez.

200 MB alatt

Többféle lehetőséget kínálnak a különböző szolgáltatók, de az mindegyiknél közös, hogy a havi 200 megás adatcsomag alá nemigen érdemes bemenni. Ha igen, akkor maximum twitteres, vagy facebookos állapotfrissítésre használjuk a mobilnetet, cikkeket csak nagyon ritkán, videót pedig soha ne nyissunk meg vele. Otthon és a munkahelyen is legyen wifi, különben nem fogunk tudni mobilról netezni.

200 MB-tól 500 MB-ig

A használható mobilnet alsó határát a 200 megás csomagnál húznám meg. Ezzel már megengedhetjük magunknak, hogy – ha van wifi legalább a munkahelyen, vagy otthon, akkor – több cikket is megnyissunk, egy-két poszt erejéig használjuk az Instagrammot, esetleg videót is nézzünk, bár ez utóbbival továbbra is csak módjával. Majka – Nekem ez fáj című számának csökkentett minőségű verziója 6 megát eszik meg a YouTube appal, így ha még alkalmazásokat is töltünk és frissítjük is azokat, gyorsan elfogyhat a netünk.

Az 500 megánál már kicsit nagyobb a mozgástér: több videó, több Instagram és több alkalmazás fér bele, ráadásul itt már kihasználhatjuk a netes telefonálás adta lehetőségeket is. Akinek szükséges (értsd: a munkájához tartozik), hogy folyamatosan a neten éljen, az az 500 megás csomag alá semmiképp se menjen le.

500 MB-tól 1 GB-ig

Itt már szinte felszabadultan netezhetünk, persze továbbra sem ész nélkül, és a munkahely/lakás közül valamelyikben azért legyen wifi, csak a biztonság kedvéért. Ezzel már nyugodtan böngészhetünk kedvünkre, és akkor sem kell zavarba jönnünk, ha az ismerősünk épp a kedvenc számunkat posztolta ki Facebookra, sőt, akár mi is kitehetjük minden este, hogy aznap épp mit vacsorázunk, bírni fogja a csomag. Elsősorban azoknak ajánlott, akik gyakran utaznak a városban, és fontos, hogy állandóan elérhetőek legyenek a neten.

1 GB felett

Ha heti rendszerességgel teszel meg nagyobb távolságokat, vagy nagyon sokat telefonálsz a neten, akkor az 1 gigás csomagok fölül érdemes választani. Az igen sok Majka videó mellett az alkalmazások közül is nyugodtan böngészhetünk, tölthetünk és frissíthetünk is, a mobil segítségével pedig élhetjük a netes életünket, különösebb korlátozások nélkül. Persze azért esztelenül ezt se használjuk, mert például a Thor: TDW kapásból 1,5 giga, így ha ezt letöltjük, igen szűkösen kell majd gazdálkodnunk a hónap hátralévő részében.

Mindent összevetve egy olyan felhasználónak, akinek otthon és/vagy a munkahelyén is van wifi, elég tud lenni a havi 500 MB körüli internetcsomag, mert ezzel már kényelmesen el tud böngészni az ember. Persze ettől függetlenül választhatunk magasabb adatforgalmú csomagot is, de azt inkább csak akkor, ha nettel dolgozunk. Vagy tinik vagyunk.