miegymás kategória bejegyzései

Akkor beszéljünk Logan Paulról

Erősen indult a 2018-as év, már ami a YouTube-ot illeti. A sztorit már mindenki ismeri: Logan Paul Japánban járva az Aokigahara erdőben (amit nem véletlenül neveznek öngyilkosok erdejének) talált egy holttestet, ami mellett elkezdett viccelődni, majd feltöltötte a YouTube-ra. A népharag pedig azonnal lecsapott rá, olyannyira, hogy a videóját egy nappal később törölte, majd könnyes szemmel kért bocsánatot követőitől. De miért történhetett meg az, hogy egy ilyen videót kitett a netre?

Kezdjük talán azzal, hogy mi a baj Logannel. Bármennyire is adná magát a válasz, hogy a harsánysága vagy épp bunkósága, a helyzet egyáltalán nem ilyen egyszerű. Az, hogy Logan legfőbb ismertetőjegye, hogy – mondjuk úgy, – megbotránkoztató videókat készít, önmagában még nem probléma. Ő ezt a “tematikát” választotta magának, ezzel akarja szórakoztatni a közönségét.

Az általa vállalt műfaj nem eredeti, máshol ezt úgy hívják, hogy trash-reality, a különbség csupán az, hogy míg a televíziós formátumnál csak egy bizonyos pontig lehet elmenni, addig az “egyszemélyes” stáb esetében nincs semmilyen megkötés, hogy mi készül el és mi nem.

Az már megint egy másik kérdés, hogy (a videója posztolásakor) 15 millió követőjének jelentős része gyerek vagy kiskorú, éppen ezért felmerül a felelősség kérdése is. Biztosan jó-e, ha ők ilyen tartalmat néznek (és itt természetesen nem a botrányt kirobbantó videójára gondolok, annál ez nem is lehet kérdés), és ha nézik, abban kinek van a legnagyobb felelőssége: a tartalom készítőjének? A platformnak, ami nem képes megszűrni, hogy valóban csak nagykorúak láthassák a videóit? Vagy a szülőknek, akik nem tudják vagy hagyják, hogy a gyerekük ilyen videókat nézzen? Nem egyszerű eldönteni.

De ha nem a harsánysága, akkor mi a probléma Logannel?

A választ a szintén YouTube-os Michael Sawyer adta meg, aki még a rasszista viccei miatt megbukott PewDiePie kapcsán azt mondta: hivatásos vloggernek lenni nehéz feladat, az információzajban folyamatosan kell gyártani a tartalmat, folyamatosan viccesnek és figyelemfelkeltőnek kell lenni, és nincs idő átgondolni azt, hogy mi a vicces és mi nem.

Csakhogy ez egy óriási tévedés.

Mármint nem, nem az a része tévedés, hogy vloggernek lenni nehéz vagy nem kellene folyamatosan tartalmat gyártani. Az viszont már az, hogy a nyomás miatt ne lenne idő átgondolni, mi a helyes és mi nem. A videókészítés lényege ugyanis pont ez. Felelős vagy a közönségedért (még akkor is, ha trash-tartalmat gyártasz), és nem engedheted meg magadnak azt, hogy egy bizonyos határt átlépj. Pontosabban megteheted, de akkor annak – mint az most is látszott – következménye lesz.

Logan a bocsánatkérő videójában azt hangoztatta, hogy a sokk és a döbbenet miatt reagált rosszul. Csakhogy ez a videó egy szerkesztett videó volt, aminél bármikor dönthetett volna úgy, hogy másként vágja meg, vagy kihagyja a felvételeket belőle és másként számol be az esetről. De nem ezt tette. Emiatt ilyen formában nehéz rossz döntésről beszélni, mert publikálás előtt saját maga tapasztalhatta meg, hogy pontosan mi is játszódik le az emberben, ha ilyen helyzetbe kerül. Éppen ezért a nagy nyomásra hivatkozni nemcsak, hogy értelmetlen, de nem is etikus.

Vagyis a probléma Logannel, hogy nem volt képes meghúzni a határt, és a megfelelő pillanatban letenni a kamerát. Vagy legalább kivágni az anyagból a részeket. Nem gondolkodott, és ez sokkal veszélyesebb, mintha rosszul reagált volna, mert az eddigi videói még “csak” felháborítóak voltak, de senki nem tudja garantálni, hogy a következő nem olyan lesz, ami miatt a saját nézői tesznek majd kárt magukban. Vagy másokban. És ez sokkal veszélyesebb egy “szimpla” bunkóságnál.

Jön az ingyen felhasználható zene a YouTube-ra?

Jó ideje lehet már tudni arról, hogy a Facebook a YouTube vetélytársa akar lenni: először létrehoztak egy videós felületet, ami nagyban hasonlít a Google megoldására, aztán elkezdték átcsábítani a videósokat azzal, hogy Zuckerbergék is részt ajánlottak a tartalmakon megjelenő hirdetések bevételei után. Nemrég pedig kiderült, a már meg is egyeztek két nagy zenei kiadóval (Universal és Sony), hogy a zenéket ingyen használhatják fel a videósok a videóikban. Pontosabban: a Facebook fizet a kiadóknak minden egyes videóban megjelenő zene után.

Aki kicsit is foglalkozott már YouTube-os videók készítésével, az pontosan tudja, egy ilyen megállapodás mekkora segítséget nyújt a tartalomgyártóknak. Ahhoz ugyanis, hogy a videóban (megfelelő minőségű) zene legyen, alapvetően vagy olyan zenét kell választani, ami már eleve mentes mindenféle jogi követeléstől, vagy a használatért fizetni kell. Illetve van még egy harmadik lehetőség is, hogy csak bizonyos hosszúságú zenét tesz valaki a videója alá, és reménykedik benne, hogy a jogtulajdonos nem fog lecsapni rá soha, különben oda a videó hangsávja.

Egy olyan megállapodás viszont, mint amit a Facebook kötött, óriási csábító erő lehet a YouTube-on élő felhasználók számára. Vagy elhozhatja azt a Kánaánt, amit régóta vártunk.

Azzal, hogy a Facebook akar lenni az új YouTube (is), Zuckerbergék megtörik a Google jelenlegi monopol helyzetét. A Google ugyanis a Facebook tető alá hozott megállapodásai után lépéskényszerbe került: ha nem akarja, hogy felhasználói meginduljanak a Facebook felé, hasonló megállapodást kell kötnie a kiadókkal. Bár a fejesek reakciója finoman szólva sem túl gyors – elég csak a Paul Logan-esetre gondolni (erről majd egy másik posztban írok) –, előbb-utóbb egész biztosan lépnek majd az ügyben.

De mielőtt még pezsgőt bontanánk, egy apróságról azonban nem szabad megfeledkezni: egy ilyen megállapodás kétélű fegyver is lehet. Mert az csak egy dolog, hogy ingyen lehet zenét felhasználni a videóhoz, de ha a nagyon később esetleg összerúgják a port, a zenei kiadók könnyen dönthetnek amellett, hogy attól fogva ismét letiltják/letiltatják a hangsávokat.

Persze ez utóbbi csak elméleti feltételezés, de abban majdnem teljesen biztos vagyok, hogy hamarosan nagy változás jöhet a YouTube-ra is.

Hogyan lehetsz MILLIOMOS BITCOINNAL?

Az elmúlt évek egyik legnagyobb vitája, hogy a bitcoin valóban az új pénz lesz-e, vagy egy sima gazdasági lufiról van szó, ami bármelyik pillanatban kipukkanhat. Akármit is hozzon a jövő, jelenleg mindenki bitcoin-lázban ég, mert aki néhány évvel ezelőtt vásárolt be magának belőle, annak mára óriási hasznot hozott a bitcoin. De mire kell figyelnie annak, aki most akar venni belőle?

Ezek lesznek 2018 LEGMENŐBB KÜTYÜI

Bár még alig egy hét telt el 2018-ból, azt már most látni, hogy egy rakás fontos eszközt és érdekességet hoz majd nekünk az idei év. Jönnek új elektromos autók, egy rakás új mobil és még idén embert küldhetünk a Hold körüli pályára! Összefoglaltam, mi mindenre számíthatunk:

Ilyen volt nekem a 2017-es év

Már csak néhány óra, és 2018 lesz, én meg nem győzöm kapkodni a fejem, hogy már megint eltelt egy év. Ilyenkor pedig szokás, hogy egyfajta számvetésként végignézni az ember, mi minden történt vele az elmúlt 365 napban. Megtettem én is, és ha jobban végiggondolom, máris sokkal érthetőbb, hogy miért is ért véget olyan gyorsan 2017.

  1. Egy végigdolgozott január után február elején, életem eddigi legfontosabb utazásának végén, a római repülőtéren ért a hír, hogy sikerült a nyelvvizsgám. Azt az eufóriát nehéz lenne leírni.
  2. Ennek folyományaként végre pont került egy évek óta húzódó ügyre: megkaptam a diplomámat. Eufória 2.0.
  3. Májusban kiderült, státuszt kapok a HVG-nél. Júniusban elintéztük a papírokat, július óta pedig már így folytattam a munkát. Eufória 3, 4 és 5.0.
  4. Eközben pedig: voltam Lisszabonban, Amszterdamban és Berlinben, és utaztam egy Teslával. Ezekről videó is készült a YouTube-csatornára.

Ez utóbbi a tervekhez képest kicsit lájtosabban haladt előre, de a forgatások és vágások alatt így is rengeteget tanultam. A visszajelzésekért pedig mindenkinek hálás vagyok, köszönöm, hogy fontosnak tartottátok megosztani velem az észrevételeket, véleményeket.

Szóval így. Kívánom mindenkinek, hogy legalább olyan boldog és eredményes legyen a 2018, mint nekem volt a 2017.

BÚÉK mindenkinek!

Berlin vlog: a város, ahol LÁTTAM A JÖVŐT (és a múltat is)

Néhány hete Berlinben jártam, ahol a Huawei (a tavalyi párizsi után) már másodjára tartotta meg a Eco-Connect konferenciáját. Beszéltek nekünk okos repülőterekről, mesterséges intelligenciáról és egy csomó más fontos dologról, közben pedig még arra is volt idő, hogy megnézzem a várost (illetve hát egy részét). Jó móka volt:

Ezért is jó a korlátlan mobilinternet

Őszintén szólva nem is értem, miért csak most vezették be a szolgáltatók a korlátlan mobilinternetet. Mármint üzletileg persze nyilván értem a dolgot, felhasználói oldalról viszont szívás az egész.

A nemrég meghozott döntéssel viszont duplán jól járhatunk: nemcsak a mobilon lesz korlátlan a net, de a laptopon is.

Fejhallgató 100.000 forintért?

Az elmúlt hetekben volt szerencsém tesztelni a Sony vezeték nélküli zajszűrős fejhallgatóját, ami az idegesítő felső szomszéd ellen való orvosság is lehet. De amúgy megéri? Mutatom:

Az utolsó lökés, ami után belevágtam a YouTube-ba

Néhány hete egy posztban már megírtam, milyen döntés folyamat eredményeként született meg az elhatározás, hogy úgy belevágjak a YouTube-ba, mint Vágási Feri az internetekbe.

Nem ismételném magam újra, egy dolgot azonban kiemelnék ezek közül – méghozzá azt a bizonyos utolsó lökést (vagy épp kezdő lökést, kinek kinek ízlése szerint). Írtam akkor, hogy volt Szegeden egy Magyarósi Csaba előadás, ahol arról mesélt, miként kezdett bele a vlogolásba, és úgy egyáltalán, hogyan csinálja a dolgait a mindennapokban.

Az ominózus beszélgetés néhány napja felkerült a YouTube-ra, ami közel másfél órás, de egyszer mindenképpen érdemes megnézni. Nem a YouTube miatt, de még csak nem is Magyarósi Csaba miatt. Sokkal inkább azért a szellemiségért (és energiáért), ahogy a mindennapokban dolgozik, és ahogy a világ bizonyos dolgaira tekint. Tényleg fasza kis anyag lett.

Belevágtam a YouTube-ba

Vagy ha úgy tetszik, beleszálltam, mint Vágási Feri az internetekbe. Mert az internetek szép, de a YouTube még szebb.

Az úgy volt, hogy valamikor tavaly, év közben azon kaptam magam, hogy csinálni kellene valami újat. Évődtem, töprengtem, aztán annyiban is maradt a dolog, túl sok mindenre amúgy se lett volna időm olyan apróságok mellett, mint esküvő szervezése, munkahely és munkahely, nyelvvizsga meg egyéb apróságok. Szóval parkolópályára tettem a dolgot.

Aztán eltelt egy fél év, és megint azon kaptam magam, hogy egyre több videót nézek a YouTube-on és közben azon gondolkodok, hogy ezt vagy azt hogyan lehetne megcsinálni, megfogni a témát, beszélni róla. Az elfoglaltság ráadásul idő közben csökkent, én pedig egyre nagyobb teret engedtem a kísértésnek. Néhány héttel később már Ő is tudott róla, segített, együtt ötleteltünk. Aztán jött Magyarósi Csaba egy előadást tartani Szegedre (kösz, @tsabeeka), ami megadta az utolsó lökést az induláshoz.

Így jött el a március, amikorra minden fontosabb részlet összeállt, végül pedig március 9-én felkerült az első adás is. Megszületett a Térerő.

Mi ez? Egy tech tematikára épülő YouTube-csatorna. Ezért is a Térerő név.

Miért? Mert van egy csomó dolog, amiről érdemes beszélni, nem csak írni. És mert szép vagyok.

Kinek? Mindenkinek. Tényleg.

Mikor lesz új videó? Minden héten. Pontosabban heti egy videó lesz – az első tervek szerint.

Szóval így. Gyertek és szeressétek, itt tudtok rá feliratkozni. Hadd legyek én az új Vágási Feri, aki beszállt az internetekbe. Ez például a legutóbbi videó, de a végén tovább is lehet kattintani a korábbi részekért.