mobil kategória bejegyzései

Huawei Mate 10 Pro – megéri megvenni?

Az év egyik (számomra) legjobban várt készüléke volt a Huawei Mate 10 Pro, amit hétfőn este mutattak be Münchenben. Ha valakinek még mindig kétsége lenne afelől, hogy ez a Kína már nem a gagyi tornacipők és tornatrikók hazája, akkor most megbizonyosodthat róla.

A készüléket a Samsung Galxy S8, Note8 és iPhone X ellenfelének szánják. A Mate 10 Pro pedig jött és látott. De győzött?

Ezért is jó a korlátlan mobilinternet

Őszintén szólva nem is értem, miért csak most vezették be a szolgáltatók a korlátlan mobilinternetet. Mármint üzletileg persze nyilván értem a dolgot, felhasználói oldalról viszont szívás az egész.

A nemrég meghozott döntéssel viszont duplán jól járhatunk: nemcsak a mobilon lesz korlátlan a net, de a laptopon is.

Egyetlen GIF, amiből látszik, mekkora válságban van a mobilipar

Félreértés ne essék: az iparág gazdasági értelemben véve köszöni szépen, jól van, a készülékek fogyanak, nincs mitől tartani. De a mozikba is bemennek az emberek, mégis mindenki azt mondja, Hollywood válságban van. Miért? Mert egyelőre úgy tűnik, elfogytak az innovatív ötletek.

Valljuk be, az utóbbi években azért túl sok izgalmas újdonság nem született okostelefon-fronton. Szebbek lettek a kijelzők, vékonyabbak a készülékek, került bele ez-az, mint új fícsör, de ennyi. Talán ezért is lehet komoly siker az ismét piacra dobott, feltuningolt Nokia 3310 – erről bővebben ebben a videóban beszéltem.

A kínai Alcatelnek viszont nemhogy nem sikerült megugrania ezt a lécet, hanem konkrétan átbújt alatta. Mutatom, miről van szó:

Szóval ez a telefon az új A5-ös, és a képen nagyjából minden rajta van, amitől a gyártó úgy gondolja, kapkodni fognak a készülék után. Tegyük gyorsan hozzá, hogy erősen középkategóriás mobilról van szó, de hogy ebben a szegmensben fejlesztésként tényleg csak annyit tudnak felmutatni, hogy a hátlap villog, hát szóval izé. A legszebb az egészben, hogy valamikor jó 22 évvel ezelőtt kaptam egy rádiót, aminél ha feltekerted a hangerőt, a két hangszóróba épített 4-4 lámpa elkezdett villogni.

Ezt találta ki most újdonságként az Alcatel.

(gif via Index)

Kedves mobilosok, ha ezt az 1 apróságot megteszitek, 2017 csak jó év lehet

Nem túl nagy dolog, sőt, kifejezetten apróság, a Szilveszter apropóján viszont mindeki számára hasznos újévi fogadalom lehet belőle. Szóval, hogy a mobilt videózásnál (legalábbis annál, amit fel is akar az ember tölteni a netre) így tartsátok:

Techlicious

És ne így:

Reviewd

Persze csak akkor, ha nem épp egy vízesést, vagy valami hasonlót akar felvenni az ember, akkor nyugodtan lehet. Ellenben csak a kép igen kis részén lehet majd látni a lényeget, fölötte és alatta pedig ott lesz legalább egyharmad-egyharmad felesleges rész.

Telefonból kínait érdemes(?)

Ha a címben szereplő kérdést valaki jó 5-6 évvel ezelőtt teszi fel nekem, akkor minden bizonnyal megmosolygom, mára azonban a kínai mobilgyártókkal tényleg komolyan kell számolni, ha okostelefont vásárol az ember. És nemcsak a Huawei, vagy a Lenovo termékei miatt.

A mobilvásárlásnál nálam elsődlegesen az ár-érték arány a legfontosabb, bár gondolom ezzel nem vagyok egyedül, mivel azonban a munkám miatt is szükségem van egy jó és erős telefonra, ezért tényleg nem mindegy, hogy mennyiért milyet kapok. Az elmúlt időszakban a szokásos Samsungok és iPhone-ok mellett két gyártó készülékeivel sikerült összeszemeznem, és van egy olyan érzésem, hogy ezek közül lesz majd az egyik a befutó.

150129_xiaomi_oneplusone

Balra a OnePlus One, jobbra a Xiaomi Mi4.

A Xiaomi nemrég jött ki a legújabb zászlóshajójával, a Mi Note-tal, ami igencsak jó hardvert kapott (5,7 colos kijelző, Full HD-s felbontás, 3000mAh-s akku, négymagos, 2,5 GHz-es processzor, 3 GB RAM, Dual SIM, stb.). Ennek igen örülök, az érkezésével ugyanis minden bizonnyal lejjebb megy majd a nem sokban eltérő, és egyébként sem egy ökör áráért kapható Xiaomi Mi4 ára. Ha jók a becsléseim, a most (itthon) 136 ezer forintba kerülő készülék pont a nyár közepére lehet majd idehaza 110-120 ezer, ami már igencsak megéri az árát, még úgy is, hogy csupán 3G van benne. Ha azonban nem követelmény a 4G/LTE megléte, akkor simán megéri egy ilyen telefont választani, ráadásul magyar webshopból is rendelhető.

A másik, amin szintén megakadt a szemem, az a OnePlus One telefon. Hardveres tekintetben ez is tud annyit, mint a Mi4, sőt: itt már megvan a 4G is, vagyis simán tud annyit, mint például egy Samsung Galaxy S5. A neten böngészve a hazai webshopokban már 130 ezer körül megkapható, a márka nemzetközi weboldalán viszont a 64GB-os változat is csupán 87 ezer(!) forintba kerül. Érdemes elgondolkodni rajta.

Hogy nekem melyik lesz a befutó, azt egyelőre nem tudom. Azon viszont nem lennék meglepve – főleg az eladási számok láttán -, hogy a következő néhány évben ezek a gyártók is ott lesznek majd az innovátorok között. Nekem még van egy jó fél évem, hogy valamelyik mellett letegyem a voksomat, de persze ha a kedves gyártók csak úgy meglepnének eggyel egy kis tesztelés erejéig, nem ugranék el előlük 🙂

Kép innen.

Miért hülyeség tiltani az Ubert?

A Magyar Posta törvénnyel szeretné szabályozni, hogy Magyarországon se telefont, se internetet ne lehessen használni, mert az árt az üzletének, kevesebben küldenek például levelet egymásnak. A legérzékletesebben talán a fenti fiktív példával lehetne szemléltetni azt, mit próbálnak most a budapesti taxisok elérni az Uber ellen.

Június óta tudni lehetett, hogy a világ egyik legnagyobb közösségi taxiszolgáltatója, az Uber Magyarországon szeretne terjeszkedni, és a hírrel egyszerre derült ki az is: a hatóságok nem mennek el szó nélkül az új piaci szereplő megjelenése mellett – vagyis megpróbálják illegalizálni azt. Szomorú.

GTY 495298219 I FIN HUM GBR EN

Oké, az tény, hogy nemcsak idehaza, de a világban mindenhol “fellázadtak” a taxisok, amikor a cég elindította a szolgáltatását: Amerikában, Franciaországban, Angliában például. Ettől függetlenül mások hülye döntésével nem szerencsés a miénket indokolni, mindegy, hogy azt hol csinálják.

Valószínűleg nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom: a következő hónapokban komoly csatározás lesz a taxisok és az Uber között, és a sofőrök is sűrű ellenőrzésre számíthatnak majd.

Mert igazából mi történik: x darab szolgáltató mellett megjelenik még egy, aki olcsóbban, kényelmesebben, egyszóval jobban biztosítja ugyanazt, amit a többiek. Ez normális esetben egy egészséges versenyhelyzetet kellene, hogy teremtsen ahelyett, hogy a többi szolgáltató a jogszabályok alkotóival próbálja meggátolni az új szolgáltató piacra lépését. Ha az Uber valóban versenyhátrányba hozza a taxikat, akkor a szolgáltatás gáncsolását nem is tudom, minek lehetne nevezni.

A legfontosabb kérdés az ügyben viszont az: lehet-e 2014-ben korlátozni egy olyan közösségi szolgáltatást, ami az addigi meglévőt kínálja olcsóbban és jobban? Mert ha igen, akkor az nemcsak az Ubernek lesz rossz, hanem minden olyan szolgáltatásnak, ami már piacra lépett. Ennyi erővel fel lehetne lépni az Oszkár, az AirBnB, vagy épp az egész internet ellen, mert mindegyik valamilyen érdekkör érdekeit sérti. A világ viszont épp az ellenkező irányba halad (v.ö.: tudományos fejlődés gáncsolása a középkorban).

Kép innen.

Mobillal is felfedezhető a rák ellenszere

Hétfőn jelent meg a hvg.hu-n egy írásom azokról a kutatásokról, amelyekhez bárki csatlakozhat, akinek van okostelefonja, táblagépe vagy számítógépe. Igen érdekes volt a témát boncolgatni: egyrészt azért, mert már korábban is érdekelt a téma, másrészről pedig örömmel tapasztaltam, hogy sokkal több lehetőség van előttünk, mint gondolnánk.

A legújabb Ericcson mobilitási jelentés szerint 2019 végére a széless sávú előfizetések száma meghaladja a 7,6 milliárdot. Érdemes eljátszani a gondolattal, hogy ha csak minden 100. előfizető csatlakozna egy ilyen Citizen science projekthez, mennyivel gyorsabban jönne egy-egy tudományos eredmény – akár a rák, akár az AIDS ellenszerének kifejlesztése.

A lehetőségekről itt olvashattok, az erre készített mobilappokkal pedig hamarosan a blogon is találkozhattok.

Jó lenne már egy telefon-kompatibilis bicikli

Igen megörültem, amikor szerda esete azt olvastam: kerékpár-prototípust mutatott be a CES-en a Samsung. Az örömöt itt most nem feltétlenül a gyártó jelenti – elvégre sok iPhone tulajnak van bringája -, sokkal inkább maga az, hogy végre felfigyeltek az ebből a szempontból eddig mellőzött bringásokra. A Trek Bikes nevű céggel kifejlesztett bicajoktól még akkor is hurrávégre hangulata lesz az embernek, ha a sorozatgyártás még igen messze van.

Jelenleg nem túl sok lehetősége van az embernek, ha az okostelefonját is szeretné magával vinni egy-egy bicikliútra. A kerékpár-felszerelések piacán jelenleg csúnya és ormótlan telefontartókat lehet kapni, amikkel a legnagyobb gond, hogy még egy Nokia 3310-est se mernék beletenni, nemhogy egy több tíz (vagy száz)ezres telefont. Meglazul a csavar, elfárad az anyag, kiesik, leesik, összetörik a telefon, és még sorolhatnám. Ha ezt kilőjük, akkor marad a karra szerelhető pánt, vagy a bringás táska lehetősége, de úgy meg igen macerás nyomkodni, ha esetleg egy másik zenét akarunk hallgatni (tapasztalat). Ráadásul hiába van egy csomó, bringásoknak szóló app, a telefonnal való bohóckodás miatt viszonylag ritkán használja az ember (szintén tapasztalat).

Forrás: YouTube

Ha a Samsung és a Trek Bikes komolyan gondolja, akkor ezek a problémák végre kukába kerülhetnek, és jöhet valami épkézláb megoldás. Persze addig egy másik csomó problémát is át kell még hidalni, például:

  • – fixen rögzüljön a készülék a vázba, ne rázza ki az első döccenő a helyéből
  • – hidegben és esőben is lehessen használni vele a telefont/okosórát/akármit
  • – a masszív rögzítés ellenére könnyen ki lehessen pattintani a helyéből a cuccot, hogy ne kelljen fél órán át szerelni, ha valahol ott hagynánk a bringát


Ez kapásból három olyan probléma, aminek az áthidalásához azért kell még egy darabig ötletelni, mert az tökjó, hogy például így tölthetjük is a telefont, de nem fog kevésbé sajogni a szívem, ha feltöltve törik szét a flaszteren. Éppen ezért nem véletlen, hogy még csak prototípusról beszélhetünk, és inkább csak egy irányról, mint a közeli jövő praktikus (és elérhető) eszközéről.

3 tipp, hogyan spórolj a mobilneteddel

Már írtam róla, hogy a különböző mobilnetes csomagok által biztosított megabájtok nagyjából mire elég, de a tárhelyek analógiája alapján rég megtanultuk: ha ész nélkül használjuk, nincs az az adatforgalom, ami elég lenne. Éppen ezért íme három tipp, hogyan spórolhatunk a rendelkezésre álló mennyiséggel.

Alkalmazások frissítése

Az alkalmazásokat időről időre frissítik a készítők, így minél több alkalmazásunk van a telefonunkon, annál többet szeretne frissíteni. A rendszer ideális esetben szól, ha túl nagy adatforgalommal jár egy frissítés, de mivel a sok kis alkalmazást külön-külön veszi sorra, és azok darabonként maximum néhány megás adatforgalommal járnak, így nem figyelmeztet külön erre. Érdemes beállítani, hogy hogyan akarunk update-elni: általában három opció közül választhatunk – lehet teljesen automatikus, automatikus, de csak ha wifire csatlakozunk, vagy le is tilthatjuk ezt a műveletet. Ideális esetben a wifis megoldást válasszuk, így nem maradunk le semmiről, mégsem kopik el a mobilnet a hónap első hetében.

E-mail-ek szinkronizálása

Sokat spórolhatunk azzal, ha kikapcsoljuk az e-mail fiókunk automatikus szinkronizálását. A postaládánkat kézzel is frissíthetjük, amit úgy is félpercenként megteszünk, amikor egy fontos levelet várunk, egyéb esetben viszont csak felesleges adatforgalmat generál a mobilnetünk terhére. A legoptimálisabb, ha a postaláda tartalmát csak akkor szinkronizáljuk, ha wifi-re csatlakozunk. Ha már mindenképp menet közben kell szinkronizálnunk a fiókunkat, akkor a beállításokban adjuk meg, hogy hány napot töltsön be a mobil, mert nem biztos, hogy az elmúlt egy hónap teljes levelezését látni akarjuk. Egy hónap alatt sokat spórolhatunk vele.

Képfeltöltés

Mivel előszeretettel posztolunk képeket, nem árt megnéznünk, mekkora felbontásban készült el egy kép, mielőtt feltöltenénk azt. A telefonok legtöbbje már minimum 8 megapixeles kamerával van ellátva, ami nagyjából 3,6 megás képeket készít. A legtöbb esetben viszont elég lehet egy 1024×768-as képet feltölteni Facebookra, Twitterre, stb., ami rögtön nem 3,6 megás, hanem egy 360 kb-os képet jelent, ezzel pedig sokat adatforgalmat spórolhatunk. A különböző képszerkesztőknek köszönhetően az sem gond, ha nagy méretben fotózunk, mert azt le is tudjuk kicsinyíteni, a minőség pedig jóval jobb lesz, mintha eleve kis felbontásban fotóztunk volna.

Így válassz netet a mobilodra

Ha szolgáltatónál veszünk okostelefont, az egyik leggyakoribb probléma, hogy az ember a helyszínen próbálja eldönteni, milyen díjcsomagra van szüksége. Persze az esetek nagy részében utána nézünk a tarifáknak és felkészülten – jó esetben konkrét elképzeléssel – megyünk az üzletbe, a gond inkább a készülékre szánt mobilnet kiválasztásával van.

Ha nem (csak) a telefonálás/sms-ezés az elsődleges célunk, akkor nem árt felmérni, nagyjából mivel mekkora adatforgalmat generálunk, így rövid távon kivédhető, hogy díjcsomagot kelljen váltanunk. Korábban már született poszt arról, mik a mobilválasztás legfontosabb szempontjai, most íme egy kis útmutató, hogy az egyes csomagokkal nagyjából mit tudunk kezdeni.

0 MB

Ha olyan lehetőséggel találkozunk, aminél nem fix adatmennyiséget fizetünk, hanem egy meghatározott összeget kell egy meghatározott forgalom után fizetni, akkor ezt csak abban az esetben válasszuk, ha egyébként mindenhol wifit használunk, és csak havonta egyszer-kétszer kell megírnunk mobilnetről mondjuk egy twitter posztot. Ellenkező esetben igen magas számlát kaphatunk kézhez.

200 MB alatt

Többféle lehetőséget kínálnak a különböző szolgáltatók, de az mindegyiknél közös, hogy a havi 200 megás adatcsomag alá nemigen érdemes bemenni. Ha igen, akkor maximum twitteres, vagy facebookos állapotfrissítésre használjuk a mobilnetet, cikkeket csak nagyon ritkán, videót pedig soha ne nyissunk meg vele. Otthon és a munkahelyen is legyen wifi, különben nem fogunk tudni mobilról netezni.

200 MB-tól 500 MB-ig

A használható mobilnet alsó határát a 200 megás csomagnál húznám meg. Ezzel már megengedhetjük magunknak, hogy – ha van wifi legalább a munkahelyen, vagy otthon, akkor – több cikket is megnyissunk, egy-két poszt erejéig használjuk az Instagrammot, esetleg videót is nézzünk, bár ez utóbbival továbbra is csak módjával. Majka – Nekem ez fáj című számának csökkentett minőségű verziója 6 megát eszik meg a YouTube appal, így ha még alkalmazásokat is töltünk és frissítjük is azokat, gyorsan elfogyhat a netünk.

Az 500 megánál már kicsit nagyobb a mozgástér: több videó, több Instagram és több alkalmazás fér bele, ráadásul itt már kihasználhatjuk a netes telefonálás adta lehetőségeket is. Akinek szükséges (értsd: a munkájához tartozik), hogy folyamatosan a neten éljen, az az 500 megás csomag alá semmiképp se menjen le.

500 MB-tól 1 GB-ig

Itt már szinte felszabadultan netezhetünk, persze továbbra sem ész nélkül, és a munkahely/lakás közül valamelyikben azért legyen wifi, csak a biztonság kedvéért. Ezzel már nyugodtan böngészhetünk kedvünkre, és akkor sem kell zavarba jönnünk, ha az ismerősünk épp a kedvenc számunkat posztolta ki Facebookra, sőt, akár mi is kitehetjük minden este, hogy aznap épp mit vacsorázunk, bírni fogja a csomag. Elsősorban azoknak ajánlott, akik gyakran utaznak a városban, és fontos, hogy állandóan elérhetőek legyenek a neten.

1 GB felett

Ha heti rendszerességgel teszel meg nagyobb távolságokat, vagy nagyon sokat telefonálsz a neten, akkor az 1 gigás csomagok fölül érdemes választani. Az igen sok Majka videó mellett az alkalmazások közül is nyugodtan böngészhetünk, tölthetünk és frissíthetünk is, a mobil segítségével pedig élhetjük a netes életünket, különösebb korlátozások nélkül. Persze azért esztelenül ezt se használjuk, mert például a Thor: TDW kapásból 1,5 giga, így ha ezt letöltjük, igen szűkösen kell majd gazdálkodnunk a hónap hátralévő részében.

Mindent összevetve egy olyan felhasználónak, akinek otthon és/vagy a munkahelyén is van wifi, elég tud lenni a havi 500 MB körüli internetcsomag, mert ezzel már kényelmesen el tud böngészni az ember. Persze ettől függetlenül választhatunk magasabb adatforgalmú csomagot is, de azt inkább csak akkor, ha nettel dolgozunk. Vagy tinik vagyunk.